Politoeren van meubels: zelf doen of uitbesteden?

U kunt uw meubels zelf politoeren, maar dit is een klus die precisie en ervaring vereist. Als u niet zeker weet hoe u het moet aanpakken, is het beter om uw meubels te laten politoeren door een professionele meubelrestaurateur. Een professionele meubelrestaurateur heeft de kennis en ervaring om uw meubels op de juiste manier af te werken, zodat ze er weer als nieuw uitzien.

Wat is politoeren

Politoeren is een techniek voor het afwerken van houten meubels die al eeuwenlang wordt gebruikt. Het proces begint door een laag van een mengsel van schellak en alcohol, op het oppervlak aan te brengen. De politoer wordt opgebracht door middel van een doek, waarbij het oppervlak meerdere keren wordt gepolijst om een ​​hoogglans afwerking te creëren.

Politoeren is een techniek die veel vakmanschap vereist en vaak wordt gebruikt om antieke meubels te restaureren of om nieuwe meubels een ouderwetse uitstraling te geven. Het resultaat is een zeer glanzende afwerking die de natuurlijke schoonheid van het hout verbetert en het uiterlijk van het meubelstuk verbetert. Het is echter belangrijk om op te merken dat politoeren een tijdrovend en arbeidsintensief proces is en dat het de nodige kennis en ervaring vereist om een ​​goede afwerking te bereiken.

 

Politoeren met schellak is een techniek die veel vakmanschap vereist, maar met de juiste stappen en materialen kan het een prachtige hoogglans afwerking creëren op houten meubels. Hieronder vind je de basisstappen:

Benodigdheden:

Schellak
Denatured alcohol

politoerdot

 

Stappen:

Verwijder eventuele was of vuil van het oppervlak van het meubelstuk met een doek die is bevochtigd met denatured alcohol.

Indien nodig schuur het oppervlak van het hout met fijn schuurpapier om eventuele oneffenheden of beschadigingen te verwijderen.
Maak een mengsel van schellak en denatured alcohol.
Breng het mengsel gelijkmatig aan op het oppervlak van het hout met een politoerdot. Zorg ervoor dat je in dunne lagen werkt om een ​​gelijkmatige afwerking te creëren.
Wacht tot de laag droog is.
Herhaal dit totdat je een gelijkmatige dekking hebt bereikt en de gewenste glans hebt bereikt. Dit kan wel 100 lagen vereisen, afhankelijk van de gewenste afwerking.
Laat de laatste laag schellak ongeveer 24 uur drogen voordat je het oppervlak polijst met een popote. Dit zal de schellak een prachtige hoogglans afwerking geven.

Het politoeren met schellak is een tijdrovend proces, maar het resultaat is een prachtige afwerking die de natuurlijke schoonheid van het hout verbetert en het uiterlijk van het meubelstuk verbetert. Het is belangrijk om op te merken dat deze techniek veel vakmanschap vereist en het is een goed idee om te oefenen op een stuk hout voordat je begint.

 

Het is belangrijk om op te merken dat het herstellen van politoer afwerkingen enige ervaring en vaardigheid vereist. Als u niet zeker bent van uw vermogen om dit zelf te doen, is het raadzaam om een ​​professional in te huren om de klus te klaren. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat het een tijdrovend proces is en dat het enkele dagen kan duren om een ​​volledige afwerking te bereiken.

Waarom uw meubels laten politoeren?

Er zijn verschillende redenen waarom u uw meubels zou kunnen laten politoeren:

  • Bescherming: Politoeren beschermt uw meubels tegen vocht, vuil en krassen. Dit verlengt de levensduur van uw meubels aanzienlijk.
  • Verfraaiing: Het geeft uw meubels een nieuwe glans en uitstraling. Dit kan uw interieur een compleet nieuwe look geven.
  • Waardebehoud: Goed gepolitoerde meubels zijn meer waard dan meubels die niet gepolitoerd zijn. Dit is vooral belangrijk als u uw meubels op een gegeven moment wilt verkopen.